Guide till mellanlister i köket – skapa en personlig stil

Drömmer du om ett skräddarsytt kök, klädskåp eller sideboard? Med mellanlister skapar du enkelt en personlig helhet till ett rimligt pris. De tillåter dig även att skapa olika slags känslor i ett utrymme; allt från sofistikerade och eleganta helheter till grafiska linjer med rytm. Utforska de olika alternativen med vår guide till mellanlister.

Guide till mellanlister i köket – skapa en personlig stil
Guide till mellanlister i köket – skapa en personlig stil

Vad är mellanlister?

Att skapa en unik och elegant stil går enkelt med mellanlister. Ett kök, klädskåp eller sideboard med mellanlister skapas genom att lägga till mellanlister i stommarna vid planeringsskedet. De 19 mm tjocka mellanlisterna är en tilläggsdel som man kan kombinera med vilken som helst av våra produkter. Med dem kan man skapa olika slags stilar genom att lägga till endast lodräta lister mellan stommarna eller som ramar på dem genom att använda både lod- och vågräta lister.

Kök i valnöt och beiget

Mellanlisterna kan installeras så att de är lite framträdande eller i samma linje med skåpluckor och lådor. Välj det senare alternativet om du vill ha lådor bakom skåpluckorna. Luckan behöver mer plats för att öppnas än vad listerna tillåter på grund av lådorna.

Grått kök

Mellanlisterna kan installeras så att de accentuerar det tomma utrymmet framför sockeln och skapar en luftig känsla.

 Beiget kök

Mellanlisterna kan även vara samma höjd som stommen, vilket lämnar sockeln hel.

Grått kök

I det här köket har listerna på de övre skåpen installerats i samma linje, medan de på de nedre skåpen är lite framträdande.

Kontraster eller ton i ton?

Mellanlisterna finns i samma vackra färger och material som resten av våra produkter. Genom att byta färgen på mellanlisterna kan du skapa en perfekt helhet för ditt hem. Lister som går ton i ton med resten av köket ger en mer subtil design, medan lister som skapar kontrast ger helheten en starkare rytm. Du kan också beställa listerna i en egen färg.

Vitt kök

I vilka epoker passar mellanlister?

Mellanlister passar i hem från alla olika epoker. Människor beställer mycket av dem till 50- och 60-tals hem, men de lyfter även vackert fram exempelvis 70-talets arkitektur. I byggnader från början av århundradet kan man använder lister som går ton i ton med skåp och väggar för att skapa en elegant känsla. Man kan även skapa ramar för väldigt moderna skåp som passar otroligt fint ihop med gammal arkitektur.

 Beige garderob

Hur mycket dyrare blir det med mellanlister?

Beroende på materialet ökar mellanlisterna på kökets pris en del. Du kan bekanta dig med våra prisexempel eller räkna ut ett pris för din egen köksplan med vår kalkylator. Garderober och sideboards kan du själv planera med vår konfigurator. Då ser du också genast det slutgiltiga priset på produkten och kan samtidigt smidigt göra beställningen.

Ljusrött kök

Checklista för planering av mellanlister

– Lämna 1,9 cm mellan varje stomme för listen vid planeringsskedet. Det här betyder även att helhetsbredden på skåpet blir lika mycket bredare som den sammanlagda bredden på listerna som läggs till.

– Du kan installera mellanlisterna på två olika sätt:

Så att de kommer ut 30 mm från stommarnas framkant – på det här sättet accentueras mellanlisten vackert och ger helheten en personlig touch.

Så att de kommer ut 21 mm från stommarnas framkant – mellanlisterna är i samma linje med luckorna och lådorna vilket skapar en mer subtil helhet.

– Välj lådor eller hyllor bakom luckorna om du installerar listerna så att de är framträdande. Det går inte att installera gömda lådor bakom luckorna, eftersom det inte går att öppna dem tillräckligt för att kunna dra ut lådorna. Om du vill ha gömda lådor ska du alltså välja att installera mellanlisterna i samma linje som luckorna. 

– Vänligen notera att installeringssättet påverkar täcksidornas djup när du gör din beställning.

– Meddela oss färgkoden om du väljer en egen färg på listerna. Tilläggspriset för användning av egen färg är 200€.

– Nu ser du vår kollektion med nya ögon och kan planera ett personligt kök, klädskåp eller sideboard. Se mer inspirerande bilder i vårt köksgalleri, garderobgalleri och sideboardgalleri.

När du har en färdig IKEA-plan kan du lägga till mellanlisterna i din varukorg själv i vår nätbutik eller tillsammans med våra produktexperter i samband med vår planeringstjänst.