Skapa en personlig stil med en tvåfärgad vägg - 4 enkla tips

Tvåfärgade väggar är mer populära än någonsin, och av mycket goda skäl – du kan skapa en alldeles unik atmosfär hemma med ytor i olika kulörer. Men vad är viktigt att ta i beaktande när man planerar att måla en vägg i olika kulörer? Vi frågade proffsen.

Skapa en personlig stil med en tvåfärgad vägg - 4 enkla tips
Skapa en personlig stil med en tvåfärgad vägg - 4 enkla tips

1. Titta på ditt hem som en helhet

Linjer som delar väggen i två kan beroende på kulörerna och höjden på linjen skapa en elegant, hemtrevlig eller djärv personlig inredning i rummet. Målarmästare Paula Rautiainen uppmanar alla till att titta på det egna hemmet som en helhet i stället för att bara måla en vägg.

”En färglinje ger struktur till rummet och kan skapa en illusion om ett högre eller lägre tak. Fundera på vad du vill ha för stämning i ditt hem och titta sedan på hurdant ljuset är i olika rum samt vilka behov rummen har. Finns det exempelvis något rum som skulle behöva lite mer värme eller rymlighet? Känns något rum ostrukturerat eller tråkigt? Det lönar sig också att ta i beaktande hurdana vyer som öppnar sig från rummet du ska måla till hemmets övriga rum.”, berättar Rautiainen. 

Det kan ändå vara svårt att hitta de rätta proportionerna. Hur ska man gå till väga för att hitta rätt stil för sitt eget hem?

dining room with two colors@mikekarlssonlundberg

 

2. Inspireras av byggnadens tidsperiod

När du funderar på var exakt du ska placera färglinjen är det en bra idé att titta tillbaka i historien. Tvåfärgade väggar var speciellt populära under den viktorianska tiden i England. Då målade man ofta den lägre delen av väggen med en glansig mörkare och hållbarare färg eftersom den utsattes för mer slitage och stötar. 

Under senmedeltiden var det däremot populärt att dela väggen i två med en dekorativ list eller väggpanel, och sedan måla övre och nedre delen av väggen med olika kulörer. Man använde även väggpaneler för att täcka fukten som steg upp längs med väggen från marken. Lister användes för att skydda väggarna från stötar av möbler. Tavellister har i sin tur varit nödvändiga på väggar med puts-yta.

brown two-tone room@colinking

 

”Ursprungligen hade tvåfärgade väggar ett funktionellt syfte, det är först senare som de har blivit ett mer visuellt element i hemmen. Man har genom tiderna efterliknat något fint och eftertraktat med målarfärger”, berättar Ilona Palmunen som är arkitekt och Creative Director på A.S.Helsingö. 

Tvåfärgade väggar var populära ända fram till 60-talet då man började förknippa dem med sjukhuskorridorer och skolmatsalars väggar som måste vara hållbara. Nu har stilen igen fått ett uppsving. 

sideboard with a green wall@hotelsanders

 

Man kan fritt välja stilen i lägenheter vart tvåfärgade väggar inte historiskt sett egentligen hör hemma. Färger, design och konst som är tidstypiska för ditt hem kan också fungera som en inspiration när man försöker hitta den egna stilen. 

Anni Rantasalo som är grundare till färgplaneringsföretaget Maamusta uppmanar alla till att hitta sin egen stil oberoende av tidsperioden: ”Jag skulle se till att golvlister, fönsterramar och andra grundläggande element – rummets ramar helt enkelt – passar med byggnadens tidsperiod. De skapar tillsammans en blank kanvas som man kan fylla helt enligt den egna smaken.”

Lorem ipsum dolor sit amet
Via @colinking

3. Ta i beaktande hemmets proportioner

För att hitta den perfekta höjden lönar det sig att titta på hemmets proportioner. Takhöjden och hur långt ner på väggen man har målat takfärgen är två faktorer som påverkar var det lönar sig att lägga gränsen mellan färgerna.

”Att dela väggen i två delar i ett högt rum gör det mer hemtrevligt och proportionerligt sett till människors storlek. I ett rum med lägre takhöjd skulle jag däremot lägga färglinjen på samma nivå med fönsterbrädan eller lägre så att utrymmet inte känns trångt. Det lönar sig också att utforska de arkitektoniska linjerna i ditt eget hem, som just höjden på fönsterbrädorna eller exempelvis dörrarna. De kan fungera som riktlinjer”, tipsar Palmunen.

Man kan även hitta den lämpliga höjden för färglinjen genom att se på de standardiserade höjderna för tavellister* eller väggpaneler*. Färglinjen bör också läggas i proportion med de andra linjerna i rummet, som till exempel skåp, dörröppningar och tavlor. 

*Tavellistens höjd = 30 – 50 cm från takgränsen eller 210 – 270 cm från golvet i höga rum. 

*Väggpanelens höjd = 61 cm från golvet eller en femtedel av rummets höjd.

Om du är ute efter en mer modern, gränsbrytande stil är det bara din fantasi som är gränsen. Det gyllene snittet som används mycket inom konst och arkitektur kan då fungera som en bra riktlinje. Det lönar sig att testa olika höjder genom att tejpa linjen på väggen. 

wall with a stripe@colinking

 

4. Börja i trånga rum

Välj ett utrymme som känns trångt om du har blivit förtjust i stilen, men inte kan bestämma dig för var en tvåfärgad vägg skulle passa i ditt hem. Med horisontella linjer kan du nämligen skapa en illusion av ett större rum. 

”En tvåfärgad vägg får rummet att verka rymligare när man målar den nedre delen av väggen med en mörkare kulör. Ögat uppfattar då att den ljusa delen är längre borta, vilket gör att rummet känns större. Tvåfärgade väggar kan vara bra lösningar i till exempel trånga korridorer, hallar och i små barnrum”, säger Palmunen. 

Nu kan du börja planera en ny stil för ditt hem. Ta hjälp av proffsens tips och välj rätt kulörer för ditt projekt.