Så här målar du väggarna hemma – proffsens tips

Har du aldrig hållit i en roller förr, men vill du skapa ett nytt och vackert färgschema i ditt hem? Med målarmästare Paula Rautiainens tips uppnår du ett vackert slutresultat.

Så här målar du väggarna hemma – proffsens tips
Så här målar du väggarna hemma – proffsens tips

Har du aldrig hållit i en roller förr, men vill du skapa ett nytt och vackert färgschema i ditt hem? Med målarmästare Paula Rautiainens tips uppnår du ett vackert slutresultat.

Paula Rautiainen driver sitt eget måleriföretag som förnyar privata hem, restaurerar trappuppgångar i historiskt värdefulla hus och verkställer visionära allmänna utrymmen. Hon har alltså gedigen erfarenhet och har tillsammans med oss utvecklat Milieu-färgerna. Vi träffade Paula och frågade henne hur man ska gå till väga för att helt säkert lyckas när man målar om hemma.

Paula, hur ska man förbereda sig när man målar om hemma?

”Reservera tillräckligt med tid. Att måla om hemma ska vara roligt och man ska inte ha bråttom. Det lönar sig kanske inte att börja måla på en fredagskväll efter en lång arbetsdag. För en professionell målare tar det en dag att måla ett rum, men för en person som aldrig förr har målat lönar det sig att reservera två dagar för det. Det lönar sig också alltid att måla i bra ljus, helst under dagtid.” Vilka verktyg behöver man?

”Ett fungerande set av målarverktyg gör målandet lättare. Du behöver två olika storlekars rollers, ett förlängningsskaft, ett färgtråg, en pensel och maskeringstejp. Det lönar sig att skaffa skilda rollers och penslar för varje kulör. Då behöver du inte vänta på att verktyg som du har tvättat torkar före du kan börja måla med nästa kulör. Det lönar sig definitivt också att skaffa ett förlängningsskaft till rollern. Kom bara ihåg att vara försiktig med skaftet när du målar väggen, så att inte rollern i misstag träffar taket.”

3 skäl att använda ett förlängningsskaft:

  1. Slutresultatet blir jämnare
  2. Armarna blir inte trötta när du målar
  3. Du räcks att måla hela väggen utan en trappstege

Hur ska man förbereda väggarna innan man börjar måla?

”Det är bra att tvätta väggarna med exempelvis en mild diskmedelslösning dagen före du ska måla. I städer speciellt samlas det damm och sot på väggarna, och fettigt sot kräver ett tvättmedel som löser upp fett. 

Efter att väggen har tvättats och torkat bör man jämna ut väggen genom att spackla spikhål och andra ojämnheter. Efter att spacklet har torkat ska man måla över de spacklade ställena en gång med väggfärgen innan man börjar själva målandet. Om man hoppar över det här steget kan de spacklade ställena synas efter att man målat färdigt. Det beror på att spackel suger åt sig färg på ett annat sätt eftersom det är mer poröst än den målade ytan. Om du däremot ska måla om väggen till en ny färg och ändå målar två lager behöver du inte det tredje lagret på de spacklade ställena.”

Tips: Måla spacklade ställen innan du målar väggen. 

Varför är det viktigt att skydda ytorna?

”När du skyddar ytorna som inte ska målas blir slutresultatet snyggt. Det här steget är ett av de viktigaste när du ska måla om och det går också lätt halva dagen till det. Det är bra att reservera mer tid för att skydda ytorna än för själva målandet. 

Maskera lister, strömavbrytare och eluttag noggrant med maskeringstejp före du börjar måla. Golvet bör också skyddas ordentligt med skyddspapper eller paff.”

Hur sprider man ut färgen på väggen?

Själva målandet består av tre skeden:

  1. Maskering
  2. Spridning 
  3. Utjämning

”Börja med att maskera kanterna på väggarna och takgränsen med tejp. Måla efter det de maskerade kanterna med pensel.

Nästa steg är att först rulla rollern med förlängningsskaft jämnt i färgtrågen och sedan på väggen.

Det vanligaste felet som nybörjare gör är att de tar för lite färg på rollern, då blir resultatet randigt. Du har tillräckligt färg på rollern då du inte behöver trycka den mot väggen utan kan låta rollern göra jobbet. Om du har för mycket färg på den börjar färgen att rinna.

För en högerhänt person lönar det sig att börja från den vänstra kanten och fortsätta mot höger. Om du är vänsterhänt gör du tvärtom. Du lämnar alltså efter dig den våta, målade ytan. Börja med att sprida ut färgen med rollern i ett sicksack-mönster och börja från kanten, inte mitt på väggen så som det visas i vissa reklamer. 

Fortskrid konsekvent ungefär en meter åt gången. En roller som rör sig åt olika håll sprider färgen jämnt över hela väggen. Om du måste trycka för hårt med rollern har du för lite färg på den.”

Tips: Sprid färgen i ett sicksack-mönster

Hur får man ett jämnt slutresultat?

”Jag målar hela väggen på en gång som professionell målare, men för en nybörjare lönar det sig att sprida ut färg på ungefär en meter åt gången och jämna ut den med rollern uppifrån ner. Vid det här skedet behöver du inte lägga till mer färg eller trycka på rollern. Rollern gör jobbet.

Var även konsekvent i det här skedet. Jämna inte ut färgen åt båda hållen, utan alltid uppifrån ner. I vissa instruktioner rekommenderar de att jämna ut nerifrån upp, men jag tycker att det är ett tyngre och jobbigare sätt. När man gör det uppifrån ner kommer rollern ner med sin egen vikt.”

Tre av de mest allmänna felen som gör att slutresultatet blir randigt:

  1. Man har för lite färg på rollern
  2. Man jämnar ut färgen åt olika håll
  3. Man förbättrar på den målade väggen efter att du jämnat ut färgen

Tips: Jämna ut färgen genom att måla uppifrån ner med rollern.

Hur många lager färg behövs?

”Om du målar samma kulör på gammal färg kan ett lager räcka. Ifall du byter kulör behövs två lager. Gula och vissa mörkare kulörer kan till och med kräva tre lager.

Ta bort maskeringstejpen genast när du har målat hela väggen. På så sätt undviker du att färgen torkar fast i tejpen och river den målade ytan. Du behöver däremot naturligtvis inte ta bort tejpen om du målar under två dagar.”

Tips: Ta bort tejpen genast när du har målat klart så att den målade ytan inte förstörs. 

Vad ska man göra om slutresultatet inte är perfekt?

”Jämna inte ut ytan innan färgen har torkat, fastän väggen skulle se randig ut. Du behöver inte göra nya maskeringar om slutresultatet är ojämnt, men måla hela ytan på nytt med en roller. Det gör ingenting fastän du inte kommer åt alla de trångaste ställena, man märker inte gränsen." 

Övning ger färdighet och innan du vet ordet av är du en expert på att måla väggar och kan uttrycka din personliga stil genom det.