Milieu-provark – hitta de perfekta kulörerna

Självhäftande provark är ett nytt, revolutionerande sätt att hitta det rätta färgschemat för ditt hem. Med hjälp av de här tipsen får du ut det mesta av provarken.

Milieu-provark – hitta de perfekta kulörerna
Milieu-provark – hitta de perfekta kulörerna

Glöm dyra färgprovsburkar, väggar som är fläckiga av testfärger och för små färgprover. Valet av kulörer har gått in i en ny era; Milieu-provark är självhäftande A4-ark som målas med äkta Milieu-färger. Med hjälp av dem är det otroligt enkelt att välja precis rätt kulörer. Vi har sammanställt några tips om hur det lönar sig att välja och använda provarken. 

Skissa stämningar

Samla ihop några referensbilder som tilltalar dig. Fundera på hurdant färgschema och vilken typ av atmosfär skulle passa i ditt hem. Jämför dina referensbilder med vår färgkarta och beställ hem de provark du vill ha. Det lönar sig att välja flera liknande nyanser så att du kan jämföra dem parallellt – på så sätt hittar du de perfekta kulörerna för ditt hem.

Se hur kulören lever under olika tider på dygnet

Varje hem och dess rum har olika ljusförhållanden. Rummet mot norr behöver ofta en varmare nyans på väggarna, medan rummet i västerläge badar i det varma kvällsljuset. Samma kulör kan också se väldigt annorlunda ut på morgonen och kvällen. I artificiellt ljus kan kulörerna verka varmare eller kallare, beroende på hurdana glödlampor man har i rummet. Det lönar sig att observera kulörerna i lugn och ro vid olika tider på dygnet och på olika väggar. Självhäftande provark kan lätt flyttas från en vägg till en annan utan att de lämnar spår. 

Milieu A4 provark är målade med riktig målarfärg

Se hur kulörerna passar med andra element i rummet

Prova hur provarken ser ut bredvid redan befintliga element i rummet, så som golvlisten, takgränsen, fönsterväggen eller möblerna. En mörkare kulör skapar struktur i rummet genom att framhäva listerna, fönstren och dörröppningarna. En ljusare kulör bidrar i sin tur till en mjukare atmosfär. Kulörer kan också framhäva eller dämpa formerna på möbler när man målar väggen bakom dem. De kan även binda ihop möblerna och på så sätt skapa en harmonisk helhet. 

Lita på dig själv

För att skapa ett färgschema som du trivs med länge, är det viktigt att hitta kulörer som du verkligen gillar. Inte de trendigaste, utan de som speglar din personlighet. Kulörer som skapar ramarna för din vardag. Så lita på dig själv och kom ihåg att du alltid kan förnya stilen på ditt hem genom att måla. Varje experiment är ett steg närmare till att hitta din egen stil.

Kontrollera den slutliga kulören

När du har hittat rätt kulörer, beställt hem färgen och målat väggarna är det dags att kontrollera kulören. Använd ett provark för att försäkra att du har målat tillräckligt med lager innan du tar bort maskeringstejpen. Provarken är målade med äkta Milieu-färger och ger därför en korrekt bild av den önskade kulören. När kulören på provarket och den torkade färgen på väggen är densamma kan du ta bort tejpen och njuta av det vackra slutresultatet. Köp Milieu provark här.