Colour blocking – Så här ändrar kulörer ett utrymme

Colour blocking-trenden är ett välkommet alternativ till den klassiska stilen. Den om något uppmuntrar en att förverkliga ens egen stil. Titta på ditt hem med nya ögon och skapa tredimensionella världar med dina favoritkulörer.

color block färg
color block färg

Colour blocking utmanar dig att se ditt eget hem på ett nytt sätt. Genom att måla väggarna kan du skapa olika utrymmen i rummet och framhäva eller dämpa delar av det. Vår proffspartner, målarmästare Paula Rautiainen, skapar ofta personliga färgscheman för sina kunder. Hon uppmanar människor till att skapa en större helhet i stället för att måla enskilda accentväggar:

Modern colour blocking är ett fräscht val efter accentväggsboomen. Fastän stilen är trendig för tillfället är den också tidlös. Det viktigaste är att planen görs med helheten i åtanke. Att måla en vägg här och där är meningslöst.

Grön rum

En dämpad grön skapar en lugn atmosfär och fungerar därför perfekt för att avgränsa ett arbetsutrymme. Prova på kulörerna Lichen Green eller Water Green@benanders

 

När du planerar att använda dig av colour blocking i din inredning är det en bra idé att titta på utrymmet med nya ögon; Kan man dela in rummet i olika färgområden baserat på dess funktioner, framhäva byggnadens arkitektoniska linjer eller kanske hallarna i hemmet? Vilken roll kunde taket som ofta glöms bort spela?

”Ta idén vidare genom att se på rummet som en helhet om du redan har en accentvägg hemma. Skulle du kunna använda samma färg på golvlisterna, fönsterbrädena eller dörrkarmarna?”, tipsar Rautiainen. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Med en mörkare kulör kan du skapa djup och lager i sovrummet. Prova på färgerna Baltic Blue och Gustav Blue@colinking

 

Det lönar sig att söka inspiration för hur man kan använda olika kulörer till exempel av modernismens arkitekter och konstnärer. Välkända representanter för abstrakt färganvändning är bland annat Le Corbusier och Piet Mondrian, som båda studerar den byggda miljön och färgerna genom att ifrågasätta bekanta tankemönster. Man kan även söka efter idéer i färgteorin. Med hjälp av den kan man också förstå de optiska illusionerna som färger skapar.

Den efterkrigstida Miami-modernismen representerar en mer lättsam lek med färger. Den här stilen kombinerar vanligtvis starka kulörer med pastellfärger. På så sätt kan kulörerna användas även på andra ställen än endast på stora väggytor. De kan exempelvis används i taket, på fönstersmyg, dörröppningar och runt dörrar. Det tredimensionella intrycket i rummet kan framhävas genom att växla mellan starka och subtila färger.

Gubi colour blocking room

Ta in mer färg i inredningen genom att även måla dörröppningen. Prova på kulörerna Eliel Red, Water Green och Petrol Blue. @gubiofficial

 

”Jag brukar välja en huvudfärg och sedan para ihop den med en ljusare eller mörkare nyans av samma färg. På så sätt förblir helheten harmonisk”, säger Rautiainen.

Man kan också kombinera en starkare accentfärg med de två olika nyanser och använda den på de mindre ytorna i rummet. Ett tips är att planera helheten genom att sätta ihop collage av färgprovark. 

Beställ provark och börja planera colour blocking med Milieu-färgerna.