Målarmästare Paula Rautiainen – Min Milieu

I Paula Rautiainens vardag syns hennes kärlek för kuriositeter och mod för att skapa historier med färger. Hon arbetar med privata hem och restaurering av handmålade motiv i historisk värdefulla byggnaders trapphus samt jobbar med målandet av olika affärslokaler som Louis Vuitton i Helsingfors. 

Målarmästare Paula Rautiainen – Min Milieu
Målarmästare Paula Rautiainen – Min Milieu

Paula, hurdan är din Milieu? 

Jag lever bland historiska stilar. Min bakgrund som restaurerare och scenograf har gett mig en bra grund till en förståelse för olika stilar samt tidsepoker. Det syns både i min fritid och mitt arbete.

Jag är en samlare: jag älskar kuriositeter och antikviteter. Jag har en havssamling hemma som består av 25 lådor med över 100 år gamla snäckor och koraller, en sågfisks såg och en delfins käkben. Jag inspireras av äventyrare, forskare och muséers arkiv – avlägsna länders kulturer. Jag har mycket saker hemma, men allt har sin egen plats.

Paula Rautiainen koira kotona
Paula Rautiainen kattomaalaus

I mitt arbete som målare planerar och verkställer jag målandet av privata hem och restaurerandet av handmålade motiv i trapphus i historiskt värdefulla byggnader. Färgportfolien i mitt huvud har vuxit med åren av erfarenhet och tack vare den vågar jag använda färger modigt för att skapa stämningar.

Verkställandet av skyltfönstren i Helsingfors Louis Vuitton –butik och olika designers moderna affärslokaler ingår även i mitt jobb och fungerar som motvikt till det traditionella målandet. De kan vara väldigt enkla, men lika minnesvärda vad kommer till färgerna.

Hurdana stämningar söker du med färger?

Antika, speciella föremål och brutna färger får mig att känna mig hemma och trygg. Mitt hem känns som en parisisk lägenhet med en intim atmosfär. Varje rum har sin egen brutna färgvärld och egna funktioner – jag föredrar små rum framom en öppen planlösning. 

Jag har tidigare föredragit mycket pastelltoner, men nu är jag mer intresserad av djupa och brutna kulörer. Jag använder även gärna färg på överraskande ställen, så som i taket och på handmarmorerade golvlister. Färgernas överflöd och djup berättar om tidens skiktning och olika kulturer.

Paula Rautiainen katedraali
Paula Rautiainen tavaroita pöydällä

Hur reflekterar färger din personlighet?

Alla har en egen, personlig erfarenhet av kulörer. Själv upplever jag utrymmen starkt via färger. Vissa behöver en helvit miljö för att skapa nytt – för mig är vitt som en blank kanvas. Om jag skulle måsta vistas i ett utrymme som är helt målarvitt skulle jag få ångest.

I min drömlivsstil möts historia och nutid. Jag drömmer om Marie Antoinettes garderob och livet i en fransk Chateau. Jag kan se mig själv mata ankor eller långsamt måla dekorativa motiv i trädgården i en pastelltonad silkesdräkt. Samhället borde ändå vara feministiskt och inkluderande. 1800-talets slut utan misären och klassindelningen.

Paula Rautiainen antiikkituolit
Paula Rautiainen Marie Antoinette vaatteet

Vad blev du senast inspirerad av?

Jag beundrar gammal konst och arkitektur som jag ser på mina resor. Jag går nu och då kurser i dekorativ målning i Frankrike och Italien som hålls av kända mästare. På kurserna lär jag mig exempelvis Trompe-l'oeil-tekniken, med vilken man skapar illusioner genom att lura ögat med ljus och skuggor, samt dekorativ målning av fantasi- och naturmotiv med den italienska grotesk-tekniken. 
Förutom mina resor till Frankrike och Italien har också Egypten inspirerat mig på sistone. Det otroliga ljuset och värdshusets blåa tak med den målade stjärnhimlen samt de persikefärgade väggarna har blivit i mitt minne.

Paula Rautiainen maalaa
violetti katto

 

Paulas Milieu-färgval:  Fresco Ochre, Eliel Red och Gustav Blue

 

Farger av Paula

Bilder via @paularautiainen