Allt du behöver veta om målarverktyg

Vilka målarverktyg du använder har en stor inverkan på slutresultatet. Det är lätt att måla med högkvalitativa verktyg och väggarna blir vackra. Dåliga eller fel valda målarverktyg kan i sin tur förstöra slutresultatet, fastän själva färgen skulle vara av hög kvalitet. Men hur ska man känna igen bra verktyg?

Allt du behöver veta om målarverktyg
Allt du behöver veta om målarverktyg

För en professionell är det lätt att välja rätt målarverktyg, men för någon som aldrig förr har målat kan det vara svårt att veta vilka man ska välja. En förståelse för materialen på verktygen och skillnader i kvalité hjälper dig att lyckas när du ska måla om hemma. Vår samarbetspartner C.E. Lindgren, som är en högt ansedd tillverkare av målarverktyg, vet vad skillnaderna är på dåliga och bra verktyg. Deras expert Janne Ranta berättar hur man hittar de rätta målarverktygen:

Köp målarverktyg som håller

Mitt första råd är att skaffa verktyg som du kan använda länge. Precis som när det gäller andra köp till hemmet, lönar det sig också att tänka på hållbarheten när du köper målarverktyg. Rollers, penslar och andra tillbehör som är av hög kvalitet kan du använda gång på gång och de belasta miljön mindre än sådana som du endast kan använda en gång.

Bestäm hurdant slutresultat du vill ha

Precis som det finns många olika slags penslar, finns det också en mängd olika rollers och valet av roller har en stor betydelse för hurdant slutresultatet blir. Om du vill ha en sofistikerad och slät yta lönar det sig att välja roller med omsorg. Ju kortare lugg på rollern desto slätare slutresultat. 
Man kan generellt dela in ytmönstret som rollers skapar i tre olika kategorier:

  1. Slät och jämn (2 – 9 mm lång lugg på rollern). Lämpar sig bäst för att exempelvis måla dörrar, köksmöbler, lister, möbler och innerväggar. 
  2. Medelfin (9 – 18 mm lång lugg på rollern). Lämpar sig bäst för att exempelvis måla väggar och tak när man vill få det gjort snabbt.
  3. Grov (19 mm – lång lugg på rollern). Lämpar sig för att måla exempelvis fasader, källarväggar, murar och andra grova ytor. 

Det lönar sig alltid att komma ihåg att köpa en miniroller med samma lugglängd som den stora rollern så att ytan blir likadan överallt på väggen. Det här måste man även komma ihåg när man grundmålar. Minirollern använder man för att komma åt trångare platser. Om ytmönstret blir grovt får man det endast slätare genom att slipa.

Milieu roller, 23 cm

Så här känner du igen en högkvalitativ roller

Rollerns viktigaste egenskap är materialet på luggen. För vattenbaserade färger lämpar sig rollers med mikrofiber utmärkt. Mikrofiber är hållbart och det lossnar väldigt lite ludd från det. Rollers med naturfibrer används främst för oljebaserade målarfärger.

På rollers används både vävda och häftade material. Eftersom det finns en mängd olika material kan det vara svårt att se skillnad på dem – två som ser exakt lika ut kan fungera på fullständigt olika sätt. Du kan uppskatta rollerns kvalité utgående från priset. Det lönar sig inte att köpa den billigaste rollern eftersom det antagligen lossnar fibrer och ludd från den när man målar och då blir slutresultatet inte snyggt.

En högkvalitativ roller har också en fungerande rotationsmekanism. I en bra mekanism låser sig skaftets metalldel i en plasthylsa inne i rollern och då gnids plast mot plast. Om plast gnider mot metall kan metallen med tiden börja flagna och det kan komma svart färg i målarfärgen.

Titta djupare än ytan

När du ska välja pensel är borsten det absolut viktigaste att ta i beaktande. Borst kan delas in i tre huvudkategorier:

  1. Naturborst, som i allmänhet är grisborst
  2. Syntetisk borst
  3. Blandad borst

För vattenburna färger passar penslar med syntetiska borst i polyamid eller polyester bäst. En högkvalitativ pensel har borst i olika längder. Ändorna på dem klyvs och slipas så att resultatet och färgens hållbarhet blir bättre. Det bidrar också till att den målade ytan blir jämn. Naturborst passar inte med vattenburna färger eftersom färgen får penseln att svälla. 

Det lönar sig också att ta i beaktande kilen som finns i mitten av penseln. Det viktigaste är att det inte lossnar strån från borsten i färgen. Att plocka strån från en målad yta är något av det mest irriterande som finns. Kilen kan vara tillverkad av plast, skumplast eller trä. På de billigaste penslarna är den oftast trä. Problemet med det är att träet med tiden börjar svälla av den vattenburna färgen och då kan det börja lossna strån. Jag rekommenderar alltså att man endast använder penslar som har plastkilar.

Penselns metallfäste kan vara av rostfritt stål eller stål som rostar. Det lönar sig att välja det högkvalitativa rostfria stålfästet, eftersom den vattenburna färgen annars kan orsaka att fästet börjar rosta och då hamnar det så småningom även rost i färgen.

Nu vet du hur viktigt det är med bra verktyg och kan skaffa ett eget verktygssätt av hög kvalitet. Glöm inte att ha det roligt när du målar! Kom igång med Milieu-verktygssetet som framställts tillsammans med proffs.